Recensioner
Startsida              Historik              Projekt              Galleri              Cv              Recensioner              Kontakt

”Mötet mellan färger står i centrum  också på galleri 1 där Regina Mucwicki Mabrouk presenterar ett antal textila  mosaiker, diagonala rutnätsmönster inspirerade av den islamiska kultursfärens majestätiska mosaiktradition” ...” Mosaikerna däremot lyckas var både respektfulla och trogna mot utgångspunkten, samtidigt som de känns helt egna. Mönstren är ofta konstruerade av stående kvadrater och flera av  dem visar cirkelformationer som går över och in i varandra. Nonfigurativt, men inte alls abstrakt, på ett väldigt okomplicerat och accepterande sätt. Regina Mucwicki Mabrouks bilder  visar att det textila är ett utmärkt medium för kulturella möten och intryck av  det mindre pretantiösa slaget. Kanske beroende på att den svenska textiltraditionen är levande och har kontakten med sina rötter intakt: mötet blir tolkning och inte bara applikation. Samplingar av det här slaget känns relevanta och uppriktiga därför att de inte bara tar en tradition utan också själva ingår i en”.

SEBASTIAN JOHANS, Uppsala Nya Tidning, 2006

” Med ”Fragments” på Slottet i Gävle öppnar Regina Mucwicki Mabrouk en islamisk konstvärld. Men utställningen är allt annat än fragmentarisk i konstnärlig mening. Hennes bildvävar i bomull och ull har distinkta mönster och starka färger och tillsammans med en beslutsam teknik får konstnären dem att rymma både poesi och filosofiska betraktelser.
  Man kan ana att konstnären inte drömmer om att fånga en hel värld. Det är ett skäl att tala om fragment. Ett annat kan vara för att betona att utställningen visar prov på pågående projekt. Men klarheten om vad hon vill skapar en övergripande helhet. Det är ingen ateljeröra.” ... ” I ett hörn av utställningen hänger ” Visshetens Spegel” , en väv i starka röda färger. Mönstret beskriver en nedåtgående rörelse, en tyngd. Det finns inget underordnat i denna visshet, utan en meditativ insikt. I rummets andra hörn spritter de två vävarna ”Fragment” i färger och olikstora kvadrater som ett snabbt flöde, en livsglädjens snabba rörelser i sinnet.
Människan har sedan urminnes tider vävt, ritat och skurit mönster och tecken både för att försköna världen och för att markera det gudomligas närvaro. Regina Mucwicki Mabrouks konst har en del beröringspunkter med 1900-talets konkretister som sökte skapa bilder där färger och former var en väg till andliga upplevelser. Men hantverket – som Regina Mucwicki Mabrouks vävar utgår från – var först och är förankrat i en större helhet.”

NIELS HEBERT, Arbetarbladet, 2004

”På slottet finns ullvävarna, i sina djupa men ändå dämpade färger vilka snabbt lägger sig intill varandra, men här finns också bomullsvävarna, som innebär en ny dimension,(batik)färg med kombinationer man bara inte ”får” göra! Men det gör Regina, förstås.
Och vävarna blir som spel och lekar, mönstergilla lekar. Och ändå är motivvärlden den ornamentala, abstrakta, mönsterrika.” ... ”  Hon speglar sin tro genom de geometriska formerna, men hennes konstnärliga uttryck är minst lika starkt.
 Det bevisas i de obeskrivbara ”Fragment I” och ”II”, där faller bitarna samman, sönder, nerifrån och uppåt( det är så hon väver).
Hur är det möjligt att i denna strikta mönsterform väva expressivt?!
 Regina Mucwicki Mabrouk håller tolkningen öppen. Och i gestaltandet är hon lika fri som praktfull.

SANNA WIKSTRÖM, Gefle Dagblad, 2004

” Flera av Regina Mabrouks vävnader är hisnande sköna. Hon kan verkligen framställa djup i bilden och sagostämningen behärskar hon, se bara verk som ”Symfoni” och ”Mount”. Men lika intressant är hon när det berättande får vika för en mer renodlad estetisk hållning. När färgerna får växa och motiven bli friare.”

BJÖRN WIDEGREN, Gefle Dagblad, 1998


” Hon tar ställning och om hon känner för det väljer hon skogsdöden som motiv i sina bildvävar. Hon har en laglös syn på färger och blandar utan tvekan lila och orange trådar.
 Och det blir bara så bra.”...” Det sprakar alltså om Regina Mucwicki Mabrouk. Ändå blir det ingen häftighet för häftighetens skull. Hon viker inte en tum från det genuina hantverket, trots att hennes påhittighet är utan slut. Motiven hon väljer gränsar till overklighet, men blir sällan medvetet abstrakta.
  Hon blandar färger i otaliga nyanser och väljer ofta flera grovlekar på trådarna för att skulptera fram motiven. Dessa vävar böljar och bänder sig ur varpen, de inger en tredimensionell känsla.
  Hon säger att hon ” målar ” vävarna. Hon gör mer än så med alla sina trådar. Hon fångar betraktaren och visar än en gång att vävkonsten har oanade möjligheter.

SANNA WIKSTRÖM, Gefle Dagblad, 1993

” Bilderna handlar om saga och verklighet, om drömmar i romantiskt skimmer. Det kan vara uppförstorade mer eller mindre abstrakta detaljer, liksom myller av människor och ting i fantastiska landskap. Färgklangen är oftast särpräglad, nyanserad och mycket enhetlig. I synnerhet himmelsfärgen känns luftig, som friluftsmåleri.
   Mabrouk komponerar rytmiska och stringenta scener med menigsfyllt episkt innehåll. Se t.ex. ”Symfoni”; där gråtoner och svart är väl avvägda, och sparsam färg i bildens högra del substansfullt bidrar till dynamisk fullödighet. Träden, mellanrummen, fågeln, himlen, vegetationen; allt samverkar till en väl stämd helhet – just, som en symfoni.”

HANS NILSSON, Hallands Nyheter, 1992

Copyright © Regina Mucwicki Mabrouk